Mamy przyjemność ogłosić, że restauracja prowadzona przez Antoine Lopeza bierze udział w XIV Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi. W dniach 8-11 czerwca przy Piotrkowskiej 120 będzie można skosztować dania głównego, deseru i napoju oraz koktailu przygotowanego na to wydarzenie. Tematem przewodnim tej edycji są "Smaki Śródziemnomorskie". Zapraszają Stare Kino by Antoine Lopez oraz Stopklatka Cocktail Bar!
Podobnie jak w latach ubiegłych konkurs ma wyłonić najlepszą festiwalową restauracje, kawiarnię i lokal serwujący koktajl alkoholowy. Jak zawsze restauracje przygotują danie główne, kawiarnie deser i napój. W ubiegłym roku pojawiła się nowa kategoria festiwalowa - koktajl alkoholowy.
Konkurs trwa od czwartku do niedzieli, kończy się uroczystą galą wręczenia nagród. Dania główne w promocyjnej cenie - 15 zł, desery w kawiarniach - 11 zł, koktajl alkoholowy - 11 zł. Festiwalowe dania oceniać będzie Jury złożone z szefów kuchni oraz Partnerów tego wydarzenia. Głosować mogą również goście za pomocą sms-a lub specjalnie przygotowanej aplikacji.
Poniżej przedstawiamy propozycje naszego szefa kuchni:
DANIE GŁÓWNE (15zł)
„Śródziemnomorski romans” Hiszpańskie małże zapiekane z czosnkiem i pietruszką, serwowane z tartą z ciasta francuskiego ze świeżymi pomidorami, rozmarynem, rukolą i niefiltrowaną oliwą z oliwek
Dla Antoine Lopeza – Francuza o hiszpańskim nazwisku tematyka festiwalu musiała skończyć się śródziemnomorskim romansem Hiszpanii i Francji. Małże z morza śródziemnomorskiego , świeże prowansalskie zioła i klasyka francuskiego wypieku czyli ciasto francuskie to znakomite połączenie smaków i delikatnych tekstur. Każdy składnik jest kwintesencją tych regionów począwszy od małży, przez świeże pomidory i aromatyczne zioła na oliwie z oliwek i rukoli skończywszy. Wszystko świeżo grillowane i wypiekane wypełnia naszą restaurację wspaniałymi zapachami a naszych gości z pewnością zachwyci smakiem. Danie wegetariańskie.
DESER + NAPÓJ (11zł)
Cytrynowa tarta „w rozsypce” Krem o smaku cytrynowym z nutą tymianku otoczony maślanym pokruszonym sable, serwowany z krakersikiem o smaku tymiankowym, purderm z suszonych cytryn i suszonym plasterkiem cytryny.
Nasi goście od dawna wiedzą, że Antoine Lopez uwielbia łamać słodycz swoich deserów nutą ziół. Tematyka śródziemnomorska festiwalu zachęciła go do użycia niekwestionowanej gwiazdy tamtych terenów czyli cytryny a skoro przy tworzeniu dania głównego inspirował się Prowansją i tu nie mogło zabraknąć ziołowego akcentu z jego rodzinnej Francji. Tymianek dodaje kremowi cytrynowemu niepowtarzalny i zaskakujący smak a żeby jeszcze dokładniej zaakcentować to zioło Antoine użył go jako dodatek do chrupiącego krakersa. Niecodzienna jest też forma podawanego deseru. Aby nadać tarcie całkowicie nowoczesną formę postanowił zabawić się jej konstrukcją. Jeśli ktoś spodziewa się ciasta z masą cytrynową będzie zaskoczony.
KOKTAIL (11zł)
Łódź 1935, drink z historią w tle. Skomponowany ze świeżo wyciskanych mandarynek, świeżego ogórka i mięty z dodatkiem wódki, likieru miętowego i pomarańczowego curacao.
W Starym Kinie lubimy przenosić się w czasie i jak nazwa baru sugeruje zrobić Stopklatkę upamiętniając pewne wydarzenie. Tematyka festiwalu związana z klimatem śródziemnomorskim zabrała nas w podróż do Hiszpanii skąd w 1935 roku przybył do Polski pierwszy transport pomarańczy i mandarynek. To właśnie mandarynki wybraliśmy na bazę naszego drinka. Świeża mięta i ogórek mają dodać mu lekkości i orzeźwienia doskonale pasującego do rozpoczynającego się lata w naszej Łodzi. Kuchnia śródziemnomorska kojarzy nam się nierozłącznie ze słodkimi owocami, aromatycznymi ziołami i świeżymi warzywami, dlatego odważyliśmy się połączyć te składniki i efekt nas zaskoczył. Postanowiliśmy zaakcentować w nazwie nasze miasto, które w drinku reprezentuje polska wódka.
Polecamy śledzić oficjalną stronę wydarzenia na Facebooku, gdzie odnajdziecie również pozostałe lokale biorące udział w festiwalu.
Serdecznie zapraszamy do Starego Kina. Będzie przepysznie!
Do zobaczenia przy Piotrkowskiej 120!