21 marca w naszej restauracji Stare Kino by Antoine Lopez za sprawą festiwalu Good France zagoszczą smaki kuchni prowanskiej. Serdecznie zapraszamy!
Festiwal Gout de France/Good France odbywa się co roku 21 marca i w najlepszych restauracjach promuje kuchnie francuską. Edycja 2019 eksponuje region Prowansji, który został głównym partnerem tegorocznej edycji. Tematem edycji 2019 jest także zrównoważony rozwój, który rozumiany jest jako zaangażowanie szefów kuchni w ochronę planety poprzez ograniczenie odpadów z tworzyw sztucznych.
Dla naszego Szefa Kuchni Antoina Lopeza - rodowitego Francuza tematyka Prowansji podczas tegoroczengo festiwalu Gout de France jest bardzo bliska. Pewną część swojego życia spedził w Nicei i z wielką radością zaprezentuje swoim polskim gościom tamtejsze smaki. Ciekawostką z tamtych regionów może być dla Polaków klasyczny deser z St Tropez, którego twórcą był cukiernik pochodzenia polskiego. Deser ten idealnie pasuje do filmowego klimatu Restauracji Stare Kino - jego historia mocno związana jest bowiem z filmem. W roku 1955 deser został zaserwowany ekipie kręconego w tym czasie w St Tropez filmu "I Bóg stworzył Kobietę" z Brigitte Bardot. To właśnie ona zachwycona tym deserem zaproponowała aby nazwać go "tartą z St Tropez".
"Pissaladière"
Prowansalska pizza z cebulą, oliwkami i anchois na cieście francuskim
“Bouillabaisse” z Marsylii z sosem Rouille
Prowansalka zupa rybna z sosem na bazie czosnku i szafranu
Degustacja serów
50g francuskich serów
Tarta “Tropezienne”
Deser wymyślony w St Tropez przez Alexandra Micka – cukiernika polskiego pochodzenia
109 pln