Wraz z Nowym Rokiem do restauracji Stare Kino zawitało także menu w nowej odsłonie. Czeka na Państwa smakowita karta z licznymi nawiązaniami do łódzkiej kuchni regionu. Zapraszamy na nowości i sprawdzone klasyki do restauracji w sercu Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 120.
Nowe menu to dzieło szefa kuchni Macieja Błasiaka, który zaprasza na prawdziwe łódzkie klasyki jak śledź po łódzku z cebulką, buraczkiem oraz jabłkiem, zalewajkę z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami oraz zupę groszkową, a także na odrobinę słodkości, czyli łódzki piernik marchewkowy z mascarpone.
W nowe karcie znajdą Państwo także odwołania do rodzimych korzeni gotujących u nas kucharzy i tak spod rąk wspaniałej kucharki gruzińskiego pochodzenia wychodzą najwspanialsze pierożki chinkali z farszem wołowo-wieprzowym.
Wśród starterów, oprócz łódzkiego śledzia, znaleźć można wyśmienitego tatara wołowego, lekki mus z kaczej wątróbki z brandy podany na typowo łódzkiej „angielce", a także pierożki – chinkali z farszem wieprzowo-wołowym lub szpinakiem i serem typu feta, które można zamówić także jako danie główne. Oprócz zalewajki i łódzkiej zupy gruszkowej zapraszamy także na, nasycony kolorem oraz cennym likopenem, krem z pomidorów.
Dania główne na pewno przypadną do gustu miłośnikom dobrego mięsa, ale znajdą się także i propozycje dla wegetarian. Delikatne mięsa wieprzowe – polędwiczka z puree z mrchewki, peklowanym burakiem, pieczonymi ziemniakami oraz demi glace z boczkiem czy schab ze śliwką sous-vide podany z kapustą z grochem, pieczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym. Zapraszamy także na burgery w wersji mięsnej – z serem cheddar, bekonem, konfiturą z czerwonej cebuli, musztardowym majonezem lub w wersji vege – z panierowanym camembertem, konfiturą z czerwonej cebuli, gruszką, pomidorem. Obie wersje podajemy również z wyśmienitymi, mięsistymi frytkami stekowymi.
Największym hitem menu jest wolno gotowana gicz jagnięcia podana z prażokami, które są kolejnym ukłonem w stronę kuchni regionu łódzkiego, glazurowaną marchewką oraz sosem musztardowo-miętowym. Prawdziwym comfort foodem jest także nasze danie drobiowe, czyli pierś z indyka zawijana w szynkę parmeńską z kaszą pęczak oraz kremowym szpinakiem i sosem serowym.
Dla fanów bezmięsnych rarytasów polecamy makaron linguine z pesto, pomidorkami cherry, rukolą oraz parmezanem, łososia pieczonego z puree z batatów, kruszonką koperkową, świeżą ziołową sałatką i sosem kaparowym. Lekką propozycją jest także sałatka z burakiem, kozim serem, gruszką, pestkami dyni serwowana z bagietką.
Łasuchy także znajdą w naszej karcie coś dla siebie, nawet w wersji bezglutenowej! Oprócz marchewkowego piernika serwujemy także cremee brulee z białą czekoladą, szarlotkę na cieście bezglutenowym z lodami waniliowymi oraz tartę dnia.
Pełne menu restauracji dostępnej TUTAJ.
Zapraszamy także serdecznie do zapoznania się z naszą walentynkową ofertą specjalną oraz połączenia romantycznego pobytu w naszym hotelu z walentynkową kolacją w naszej hotelowej restauracji. Specjalne menu serwowane jest w dniach 14-15 lutego, oprócz pysznego jedzenia znajdą Państwo u nas niepowtarzalne filmowe wnętrze i romantyczną, kameralną atmosferę, co jest idealnym połączeniem na wyjątkowy wieczór tylko we dwoje. Pełne walentynkowe menu w cenie 199zł/para znaleźć można TUTAJ. Zapraszamy do rezerwacji!
Restauracja czynna jest w następujących godzinach:
Poniedziałek – czwartek
15 – 22
Piątek – Sobota
15 – 23
Rezerwacje stolików:
Tel.: +48 42 207 32 03
Mail: restauracja@cinemahotel.pl
W sprawie organizacji imprez okolicznościowych serdecznie zapraszamy do kontaktu z Panem Dariuszem Bugajnym:
Tel.: +48 575 133 220
Mail: dariusz.bugajny@cinemahotel.pl